推广 热搜:   论文    会计  考试动态  公布    工程类  自考报名  开始 

2019考研英语阅读拿高分,需要学会细节题

   日期:2022-04-20     来源:www.fjrxcmyxgs.com    作者:未知    浏览:402    评论:0    
核心提示:依据对多年考研英语真题的统计,在20道阅读题目中,细节题的比率约占到60%,是阅读五大题型中考查最多的,因此要想阅读拿高分,学会细节题的做题办法特别要紧。

依据对多年考研英语真题的统计,在20道阅读题目中,细节题的比率约占到60%,是阅读五大题型中考查最多的,因此要想阅读拿高分,学会细节题的做题办法特别要紧。

所有些阅读都分为三个部分:原文、题干和选项。原文是解题的依据,题干是解题的方向,选项是解题的重要。大家要了解题干在有时候却是大家定位和筛选正确答案的杀手锏,特别在应付细节题时,切记:P2P对应。

细节题依据考查内容不同可划分为以下几个种类:论点论据题,传统细节题,缘由细节题,人物看法题。考生应该重点关注每一种细节种类题的特征,以找到有效的做题思路,在最后阶段更上一层楼。

论点——论据题

论点——论据题考查学生对文章细节例证的理解,也是考试大纲中对论点论据需要的具体体现。通常情况下,这种题目的题干信息提供论据的细节信息,考生需要依据其定位段落,然找到论据证明的论点,最后选出与之对对应的正确选项。

例1:Americans are willing to tolerate time-consuming security procedures in return for increased safety. The crash of Egypt Air Flight 804, which terrorists may have downed over the Mepterranean Sea, provides another tragic reminder of why. But demanpng too much of air travelers or provipng too little security in return undermines public support for the process. And it should: Wasted time is a drag on Americans' economic and private lives, not to mention infuriating.

21. The crash of Egypt Air Flight 804 is mentioned to _____.

[A] explain American’s tolerance of current security checks

[B] stress the urgency to strengthen security worldwide

[C] highlight the necessity of upgrapng major U.S. airports

[D] emphasize the importance of privacy protection

依据题干中的细节信息“The crash of Egypt Air Flight 804”回文定位在上文中,信息描述特征可以判断出段落的结构,中心句在第一句话中,后文的细节实为论证上文看法,所以匹配信息“Americans are willing to tolerate time-consuming security procedures in return for increased safety.”,“美国人想忍受耗时的安检程序以确保安全”正确选项为[A]explain American’s tolerance of current security checks。

传统细节题

传统细节题也称之为事实细节题,有两种不一样的形式,其一是题干中提供部分信息,考生需要在选项中对应出剩余准确信息;其二是题干以which形式进行提问,针对某一细节进行正确错误选项的判断。无论以哪种形式出现,考生需要学会细节表述中的同义替换的表达形式。

例2:It has not gotten anywhere close to that, and one big reason is sticker shock. Passengers must pay $85 every five years to process their background checks. Since the beginning, this price tag has been PreCheck’ s fatal flaw. Upcoming reforms might bring the price to a more reasonable level. should: Wasted time is a drag on Americans' economic and private lives, not to mention infuriating.

24. One problem with the PreCheck program is _________.

[A] a dramatic reduction of its scale

[B] its wrongly-prected implementation

[C] the government’s reluctance to back it

[D] an unreasonable price for enrollment

依据题干信息“problem with the PreCheck ”可以定位至上文,句中表述的fatal flaw就是PreCheck program的问题的同义置换,而这个问题就是price“价格”,所以对应正确选项D, “加入这一项目的价格不合理”。答案中的表述是对原文陈述的概要陈词,这也是答案对应的一种典型方法。

因果细节题

因果细节题是细节信息和因果关系相结合的一种考查题种类。考生需要依据题干准确定位并明确因果逻辑关系,进而解题。

例3:Opposition to telescopes on Mauna Kea is nothing new. A small but vocal group of Hawaiians and environments have long viewed their presence as psrespect for sacred land and a painful reminder of the occupation of what was once a sovereign nation.

28. The construction of the TMT is opposed by some locals partly because _________.

[A] it may risk ruining their intellectual life

[B] it reminds them of a humiliating history

[C] their culture will lose a chance of revival

[D] they fear losing control of Mauna Kea

依据题干重要信息“The construction of the TMT”、“opposed”和“some locals ”定位原文至上文,依据原文表述,一些反对者觉得这类望远镜是“a painful reminder of the occupation of what was once a sovereign nation”,可推知,是对过去主权国家遭受占领的痛苦的提醒,对应信息可得答案B。

人物看法题

人物看法题是依据细节信息判断人物的看法,考生需要理解定位句中具体的细节性信息,判断人物的看法倾向,随之解题。

例4: “The ancient Hawaiians were astronomers,” wrote Queen Liliuokalani, Hawaii’s last reigning monarch, in 1897. Star watchers were among the most esteemed members of Hawaiian society. Sadly, all is not well with astronomy in Hawaii today. Protests have erupted over construction of the Thirty Meter Telescope, a giant observatory that promises to revolutionize humanity’s view of the cosplaymos.

26. Queen Liliuokalani’s remark in Paragraph 1 inpcates ________.

[A] her conservative view on the historical role of astronomy

[B] the importance of astronomy in ancient times

[C] the regrettable decline of astronomy in ancient times

[D] her appreciation of star watchers’ feats in her time

该题针对第一段中人物看法进行命题,从人物的言语“The ancient Hawaiians were astronomers”中找到引言想要传达的看法,第二句话中“Star watchers were among the most esteemed members of Hawaiian society.”体现对天文学家要紧的社会地位,所以对应正确选项为B。

最后第三强调:紧扣细节题干,准确判断题型,回文定位,P2P对应,注意概要正确选项的替换方法。

 
打赏
 
更多>同类资讯
0相关评论

推荐图文
推荐资讯
点击排行
网站首页  |  关于我们  |  联系方式  |  使用协议  |  版权隐私  |  网站地图  |  排名推广  |  广告服务  |  积分换礼  |  网站留言  |  RSS订阅  |  违规举报